Vårruller med svinekjøttdeig
Foto: Studio Dreyer Hensley
Forretten over alle forretter – i hvert fall når det kommer til det thailandske kjøkkenet. Friterte vårruller er en klassiker på middagsbordene og restaurantene i Thailand. Barna elsker dem, og de voksne får heller ikke nok. Oppskriften du får her, er ufattelig god! Jeg har ikke spart på noen ingredienser (sånn som de ofte gjør på restauranter – vårruller med bare glassnudler og litt grønnsaker). Når du lager vårruller hjemme, kan du fylle dem med hva du enn ønsker. Server dem sammen med min søt chilisaus.
22-25 vårruller
Ingredienser
400 g svinekjøttdeig
100 g tørkede glassnudler 200 g hodekål
2 store gulrøtter
2 hvitløkfedd, finhakket 2–3 ss nøytral olje
2–3 ss vann
3 ss lys soyasaus
1 ss østerssaus
1 ss sesamolje
1 ss sukker
1⁄2 ts hvit pepper
vårrullark, 20 cm
1 egg, til pensling
nøytral olje, til frityrsteking
TIL SERVERING
søt chilisaus
frisk koriander
Fremgangsmåte
Bløtlegg glassnudlene i lunkent vann i ca. 15 minutter. Sil av vannet og skjær nudlene i korte biter.
Skjær kålen i tynne strimler, gulrøttene i tynne og korte staver og finhakk hvitløken. Finn frem en stor panne (gjerne en wokpanne), ha i 1 ss olje og fres hvitløken til den får litt farge. Tilsett 1 ss olje og ha i kjøttdeigen. Når kjøttdeigen er nesten gjennomstekt, har du i kål, gulrøtter og vann. Rør noen ganger underveis til kålen og gulrøttene er blitt passe myke. Tilsett til slutt glassnudler, soyasaus, østerssaus, sesamolje, sukker og pepper. Ha gjerne i litt mer vann hvis du merker at nudlene setter seg fast til pannen. Ta pannen av varmen og la det hele bli avkjølt.
Legg ca. 2 ss fyll på den ene siden av et vårrullark. Ta tak i enden nærmest deg og brett den helt over. Rull en runde fremover, før du pensler sammenpisket egg langs kanten øverst på arket. Brett inn sidene mot midten. Rull hele rullen stramt fremover. Fortsett til du har brukt opp fyllet.
Varm opp olje i en middels stor kjele. Oljen bør dekke vårrullene. Frityrstek vårrullene på middels sterk varme til de blir gyllenbrune og sprø, 4–5 minutter. Husk å snu dem jevnlig. Server sammen med søt chilisaus og koriander.