Karamellisert svin

Foto: Studio Dreyer Hensley

Dette er en oppskrift som er blitt en stor favoritt hjemme hos oss. Svinekjøtt kokt lenge i en karamellisert kokossaus. Her får du utrolig gode smaker, og det beste er at det er en utrolig enkel rett å lage. Først varmer du opp brunt sukker og vann i en kjele, før du har i svinekjøttet og lar det småkoke i 1 1⁄2–2 timer. Kjøttet blir utrolig mørt. Jeg anbefaler at du bruker svinekjøtt med en del fett, for da får du et saftigere resultat.


4 porsjoner


Ingredienser

1 1⁄2 kg nakkekoteletter 100 g brunt sukker
1 ss vann
4 dl lett kokosmelk
2 hvitløkfedd, finhakket 2 sjalottløk, finhakket
1 ss finhakket ingefær
1 1⁄2 ss fiskesaus
1⁄2 ts hvit pepper

TOPPING

en neve frisk koriander, finhakket rød chili, finhakket
vårløk, i tynne skiver
peanøtter, finhakket (valgfritt) limesaft

TILBEHØR

grønnsaker (som for eksempel agurk, gulrot, sukkererter eller rødkål)

kokosris eller jasminris

 

Fremgangsmåte

Ha brunt sukker og vann i en stor kjele på middels sterk varme. Rør om til det begynner å koke og sukkeret har smeltet og er litt karamel­ lisert. Tilsett kjøttet, kokosmelk, hvitløk, sjalottløk, ingefær, fiskesaus og hvit pepper. Bland alt godt sammen, og gi det et oppkok på sterk varme. Skru ned varmen til middels og la det småkoke i 1 1⁄2 –2 timer uten lokk. Pass på å røre et par ganger underveis. Hvor fort væsken reduseres, avhenger av hvor stor gryte og hvor sterk varme du har. Det skal ikke kokes for fort, men heller ikke for sakte.

Når væsken er redusert, kan du sjekke om kjøttet er mørt og faller litt fra hverandre. Nå skal fettet ha skilt seg, og kjøttet skal brunes videre i fettet i 20–30 minutter. Rør et par ganger underveis så kjøt­ tet ikke blir brent. Når svinekjøttet har trukket til seg det karamel­ liserte fettet og fått en gyllenbrun, sprø overflate, er det ferdig. Hell ut eventuell overflødig væske.

Dryss over koriander, chili, vårløk og peanøtter, og topp med en skvett limesaft. Server sammen med ris og grønnsaker.

Tips: Opplever du at væsken kokes bort for fort, har du nok hatt for høy varme. Ha i 1⁄2–1 dl vann, og sett ned varmen. Om du derimot ser at det er veldig mye væske igjen etter en time, justerer du opp varmen litt.

Forrige
Forrige

Vårruller med svinekjøttdeig