Thai kylling og ris

Kylling og ris er en uslåelig kombinasjon, og denne retten er inspirert av den thailandske "Khao Man Gai". Her kokes risen i en smaksrik kyllingkraft, og serveres med en utrolig god dippsaus. Den originale retten bruker ingredienser som kan være litt vanskelige å få tak i, så jeg har tilpasset den ved å bruke ingredienser som jeg vet er lett tilgjengelige i vanlige dagligvarebutikker. Uten at det går på bekostning av smaken, selvfølgelig. Jeg føler jeg har lykkes ganske godt, og her har du en oppskrift som kan bli en ny favoritt.


4-6 porsjoner


KRAFTEN

En hel kylling
3 liter vann
5 skiver ingefær, knust
6 hvitløksfedd
1,5 ss salt
1 ts hvite pepperkorn
En stor neve tykke korianderstilker

RISEN
4,5 dl jasminris
6 dl væske fra kyllingkraften
1/2 ts salt
Kyllingskinn fra den hele kyllingen
2 hvitløksfedd, finhakket
1 sjalottløk, finhakket

SAUSEN
2 ss hoisinsaus
1,5 ss lys soyasaus
2 hvitløksfedd, finhakket
1 ss ingefær, hakket
½ ss riseddik
1 ss sukker
1 ss vann

TILBEHØRET
Agurk, i skiver
Koriander, finhakket
Vårløk, i skiver

 

Fremgangsmåte

  1. Vask og rens hele kyllingen godt i kaldt vann. Tørk av, og skjær av skinnet rundt hulrommet og kutt i mindre biter. Skinnet skal du steke opp senere.

  2. Vask og skyll risen til vannet er klart. Sett til side.

  3. Nå skal du koke opp kraften i en stor gryte. Ha i vann, hvitløk, ingefær, korianderstilker, hvite pepperkorn og salt. Legg kyllingen med brystet opp. Kok opp forsiktig, skru ned varmen og la det småkoke i ca. 40 minutter. Fjern skummet med en skje.

  4. Nå skal du steke skinnet du skjærte av tidligere. Ha litt olje i en stor stekepanne eller kjele (det skal være plass til å koke risen her etterpå). Ha i skinnet. Stek på middels høy varme til skinnet blir brunt og fettet har begynt å skille seg. Tilsett hvitløk og sjalottløk og stek videre i ca. 2 minutter til det lukter godt.

  5. Tilsett risen og rør et par ganger så alt sammen er godt blandet. Tilsett salt og kraft. Dekk til med lokk, og la risen koke i 15-20 minutter på lav varme. Du kan også koke risen i en riskoker. Jeg synes dette gir best resultat. Har du ikke riskoker, så følg instruksene over.

  6. Mens risen koker kan du blande alle ingrediensene til sausen. Smak til og juster etter behov. Sett til side.

  7. Tilbake til kyllingen og kraften. Smak på kraften og juster smaken med mer salt om nødvendig. Ha kyllingen over på et skjærebrett. La den hvile noen minutter. Skjær kjøttet i tynne skiver, og behold skinnet intakt så mye som mulig.

  8. Anrett på tallerken slik: Ha risen i en bolle så du får en fin rund form. Ha kyllingkjøttet ved siden av. Pynt med skivede agurk, koriander og tynne skiver med vårløk. Hell sausen over kyllingen eller ha den i en bolle ved siden av. Server sammen med kyllingkraften i en egen bolle ved siden av. Nyt!

Neste
Neste

Sataysuppe med nudler og peanøtter